دستور پخت آش کارده سنتی شیرازی با سبزی تازه
مواد لازم برای تهیه آش کارده شیرازی با ماست و جو پرک
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
سبزی کارده | ۱ کیلوگرم |
آرد گندم | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
ماست ترش یا دوغ بدون گاز و ترش | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
جو پرک | نصف لیوان فرانسوی دستهدار |
شنبلیله خشک | ۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
پیاز | ۱ عدد متوسط |
روغن یا کره | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار دلخواه |
مدت زمان آمادهسازی مواد: ۳ ساعت
مدت زمان مورد نیاز برای پخت آش کارده: ۴ ساعت
مراحل طرز تهیه آش کارده با ماست به روش اصیل
آش کارده یکی از آشهای اصیل در استان فارس، کهگیلویه و بویراحمد (یاسوج) و شهرهای حاشیه زاگرس است که با سبزی مخصوص درست میشود. این آش بدون حبوبات و بدون گوشت را به عنوان آش شب یلدا یا پیش غذا در مهمانیها میتوانید درست کنید. در ادامه میتوانید مراحل تهیه آش کارده را به روش اصیل بختیاری و شیرازی دنبال کنید.
مرحله اول: سبزی کارده را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه آش کارده شیرازی، اگر سبزی کارده را به صورت خشک استفاده میکنید، سبزی کارده خشک را در یک ظرف بریزید و روی آن را آب بریزید تا آن را بپوشاند. ۲ تا ۳ ساعت سبزی را بخیسانید. سپس سبزی را آبکش کرده و در یک ظرف دیگر بریزید. آبی که سبزیها را در آن خیس کردهاید، کنار بگذارید.
مرحله دوم: آرد و سبزی را بکوبید
در این مرحله آرد را به سبزی کارده اضافه کنید. با گوشتکوب، سبزی و آرد را بکوبید تا کاملا له شود و آرد به خورد سبزیها برود. سپس آبی را که از خیساندن سبزیها به دست آمده است، به مخلوط سبزی و آرد اضافه کنید و هم بزنید. این مخلوط را در یک قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت بگذارید.
مرحله سوم: ماست را اضافه کنید
قابلمه را باید تا ۳/۴ حجم آن آب کرده و بعد از جوش آمدن، شعله گاز را کم کنید. حدود ۱۵ دقیقه بعد، ماست یا دوغ ترش بدون گاز را به آش اضافه کنید و مدام هم بزنید تا ماست نبرد و خراب نشود. سپس درب قابلمه را بگذارید و ۳ ساعت صبر کنید تا سبزی کارده بپزد و نرم شود.
مرحله چهارم: بقیه مواد آش کارده را آماده کنید
در این مرحله، جو پرک را بشویید و به قابلمه آش اضافه کنید. مواد را هم بزنید و در این فاصله بقیه مواد را آماده کنید. پیاز را پوست بگیرید و خیلی ریز خرد کنید. میتوانید پیاز را رنده هم بکنید. سپس در یک تابه مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. پیاز را اضافه کنید و هم بزنید تا سبک و طلایی شود. سپس شنبلیله خشک، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید تا همه مواد با هم تفت بخورند.
مرحله پنجم: آش کارده را سرو کنید
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش کارده شیرازی، مخلوط داخل تابه را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. اگر غلظت آش کارده، کم است، میتوانید کمی آرد با آب ولرم مخلوط کرده و به قابلمه اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید و ۳۰ دقیقه دیگر صبر کنید تا آش کاملا جا بیفتد و بپزد. در این مدت، آش کارده را هر چند دقیقه یک بار هم بزنید. در صورت دلخواه، مقداری نمک اضافه کنید. وقتی آش جا افتاد، شعله را خاموش کرده و آن را سرو کنید.