صفحه اصلی > سلامتی : روش های پیشگیری و علائم تشخیص وبا

روش های پیشگیری و علائم تشخیص وبا

روش های پیشگیری و علائم تشخیص وبا

روش های پیشگیری و علائم تشخیص وبا

وَبا بیماری است که از طریق آب توسط باکتری ویبریو کلرا ایجاد می‌شود. این بیماری در گذشته در ایران به نام مرگامرگی خوانده می‌شده‌است. این باکتری با نوشیدن آب آلوده یا خوردن ماهی نپخته یا خوردن صدف‌ها وارد بدن می‌شود. در ایران بیشترین راه انتقال وبا، سبزی‌های آلوده‌است. سبزی‌هایی که در هنگام کاشته شدن با کود انسانی (پساب) تغذیه می‌شوند دارای بیشترین آلودگی هستند.
در آمریکا زمانی که هنوز شبکه تصفیه آب مدرن وجود نداشت سالانه حدود 100 هزار نفر بر اثر ابتلا به این بیماری جان میباختند.
این بیماری در مناطقی که بهداشت ضعیف داشته باشد یا قحطی و جنگ وجود داشته باشد شیوع پیدا میکند.
علائم این بیماری اسهال شدید، گرفتگی عضلات پا و معده و تهوع است. در بدترین حالت، بیمار مبتلا، با از دست دادن آب و مایعات حیاتی بدن، از کار افتادن کلیه و شوک شدید از بین میرود. بیماری ممکن است به طور ناگهانی در شدیدترین حالت خود بروز کند یا اینکه روندی نسبتا کند داشته باشد، اما در هر صورت اگر به آن توجهی نشود میتواند در فاصله 6 ساعت تا کمتر از یک هفته به مرگ منتهی شود.
وبا در طول تاریخ هفت بار همه‌گیری جهان‌گستر داشته‌است. در قرن نوزدهم چندین بار در اروپا همه‌گیر شد اما امروزه وبا بیشتر در کشورهای جهان سوم به علت وضعیت ناسالم و غیر بهداشتی آبهای آشامیدنی دیده می‌شود.

روش های پیشگیری و علائم تشخیص وبا

عواملی که منجر به بروز بیماری وبا میشوند:

باکتری که عامل بیماری وبا است معمولا در غذا و آب آلوده و یا مدفوع فرد مبتلا یافت میشود

منابع آب شهری

یخی که از منابع آب شهری تشکیل شده

غذاها و نوشیدنی هایی که توسط فروشندگان دوره گرد فروخته میشود.

سبزیجاتی که با فاضلاب آبیاری شده اند.

ماهی و غذاهای دریایی خام که در آبهای آلوده زندگی میکرده اند

علائم وبا چیست؟

ضربان سریع قلب
فشار خون پائین
تشنگی
گرفتگی عضلانی
خشکی مخاط بینی ، گلو و پلک

برای پیشگیری از وبا چه کنیم؟

با وجود اینکه وبا یک بیماری مرگ آور است، اما پیشگیری از آن چندان مشکل نیست. به نکات زیر توجه کنید:

تنها آب جوشیده و تصفیه شده مصرف کنید. اگر مدتی خارج از خانه هستید یک بطری کوچک آب جوشیده خنک با خود ببرید و از نوشیدن آب میوه باز خود داری کنید. چای، قهوه و نوشیدنیهای بسته بندی شده از جمله نوشیدنیهای مجاز هستند.

تنها غذاهایی را میل کنید که کاملا پخته و داغ باشند.

هرنوع میوه را قبل از مصرف به خوبی بشویید و پوست بکنید.

از مصرف سالاد -حتی در خانه- خودداری کنید و سبزیجات مصرفی خود را کاملا بپزید.

از دست فروشها هیچ خوراکی خریداری نکنید.
درمان وبا:

اگر چه واکسن وبا وجود دارد اما سازمان جهانی بهداشت به طور معمول تزریق آن را توصیه نمیکند .
با این حال بهترین راه پیشگیری از این بیماری استفاده از آبهایی که در خانه جوشانده شده است و ضد عفونی شده است میباشد و همچنین بطری های نگهداری آب هم باید به شدت ضد عفونی شوند.

هر انچه با موارد زیر مرتبط است باید ضدعفونی شود

یخ

مسواک

ظروف غذا و یا ظروفی که برای اماده کردن غذا بکار میرود

میوه ها و سبزیجات

دست و صورت(باید با فواصل زمانی پائین و مداوم شستشو شوند)

برای ضدعفونی کردن آب بهتر است آن را به مدت یک دقیقه بجوشانید و با افزودن دو قطره سفید کننده و یا نیمی از یک قرص ید به ازای هر یک لیتر آب آن را ضدعفونی کنید.

همچنین غذاهای خام

مانند پوست میوه و سبزیجات

شیر غیر پاستوریزه

گوشت یا صدف خام و یا نپخته

ماهی های گرفتار در صخره های مناطق گرمسیری

در صورتی که دچار اسهال شدید و آبکی یا استفراغ شدید موارد فوق را هم رعایت نکرده بودید باید به سرعت به یک پزشک مراجعه کنید تا درمان شما را از طریق تجویز آنتی بیوتیک و جبران مایعات از دست رفته بدن شروع کند.

دیدگاهتان را بنویسید