علت و عوامل سقط جنین
بسیاری از خانم ها شاید سقط جنین را تجربه کرده باشند. سقط گرچه سبب بروز یک تحول روانی در زن می شود اما خوشبختانه در ۹۵ درصد موارد بارداری بعدی بدون هیچ مشکلی به اتمام می رسد. در مقابل این موضوع که گفته یک سقط اهمیت چندانی ندارد سقط بیش از ۲ بار یا سقط مکرر می تواند مشکلات بسیاری پیش آورد.
بین ۵/۰ تا ۳ درصد زنان حداقل ۳ سقط را در زندگی خود تجربه می کنند. موضوعی که سبب بروز حالات منفی احساسی در والدین و سوالات بسیار برای پزشکان می شود. در حقیقت در نیمی از موارد پزشک نمی تواند دلیل سقط را مشخص کند. دلایل سقط مکرر جنین بسیار زیاد است و نیاز به آزمایشات فراوانی دارد.
زیر نظر گرفتن مشکلات پزشکی یک خانواده، تحلیل کروموزوم های زن و مرد برای یافتن این موضوع که آیا ناهنجاری وجود دارد یا خیر بررسی بیماری های ایمونی مثل لوپوس، مشکلات لخته ای خون، مشکلات هورمونی، مشکلات رحمی و … از این جمله اند. امروزه محققان غیر از این موارد روی یکی دیگر از دلایل ناشناخته سقط مکرر یعنی تغذیه فکوس کرده اند. پیش از این بررسی ها نشان داده بود چاقی یا لاغری مفرط تاثیری منفی بر باروری و تخمک گذاری دارند و حتی می توانند در صورت بارداری خانم سبب سقط جنین شوند.
این موضوع به ویژه زمانی که اندیس توده بدنی پایین تر از ۵/۱۸ یا بالاتر از ۳۰ باشد بیشتر می شود. اما بیش از وزن آنچه اهمیت می یابد چربی های دور شکم است و از آنجا که کنترل قندخون را تحت تاثیر قرار می دهد می تواند سبب سقط جنین شود. جالب است بدانید وزن بالا داشتن بر تخمدان آندومتر و رحم هم تاثیر می گذارد و هر میزان اضافه وزن بالاتر برود کیفیت تخمک پایین تر آمد و رشد جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. سقط جنین در این خانم ها بسیار دیده می شود و فرقی نمی کند که این خانم ها طبیعی باردار شده باشند یا به روش مصنوعی.
به همین دلیل است که طبق قوانین جنین خانم هایی که مایل به بارداری با روش مصنوعی اند ابتدا باید وزن خود را در صورت داشتن اضافه وزن کاهش دهند.سقط مکرر می تواند بر بارداری های بعدی هم تاثیر منفی بگذارد. به عنوان مثال تحقیقات نشان داده زنانی که دچار سقط مکرر می شوند کمبود ویتامین B۹ یا اسیدفولیک دارند. حتی برخی از آنها حاصل پلی مورفیسم ژنتیکی هستند که از جذب ویتامین B۹ جلوگیری کرده و اگر موادغذایی آنها حاوی مقدار کمی اسیدفولیک باشد، کمبود آن می تواند اثر مضری بر جنین بگذارد. همین دسته از زنان در صورتی که به طور مرتب ویتامین های گروه B را مصرف کنند از سقط پیشگیری خواهند کرد و در صورتی که طی دوران بارداری و قبل از آن اسیدفولیک مصرف کنند، سقط جنین ۵۷ درصد کاهش خواهد یافت.
برخی بیماری هایی نظیر بیماری کوئلیاک یا عدم تحمل گلوتن می تواند یکی از دلایل سقط جنین باشد. این بیماری گرچه شایع است اما در برخی موارد تشخیص داده نمی شود و در نتیجه بدون درمان باقی می ماند. از جمله نشانه های ابتلا به این بیماری اسهال شدید و لاغری است. این ناراحتی می تواند بر تخمک گذاری نیز تاثیر گذاشته و عامل ناباروری یا سقط جنین باشد. خانم هایی که مبتلا به این ناراحتی هستند با دریافت رژیم بدون گلوتن می توانند از بروز سقط پیشگیری کنند.از جمله موادغذایی دیگری که گاهی احتمال سقط را افزایش می دهد مصرف قهوه است. جالب است بدانید احتمال سقط در صورتی که میزان مصرف کافئین در روز از ۲۵۰ میلی گرم یا دو فنجان قهوه بالاتر برود به شدت افزایش می یابد. نکته دیگر اینکه باید متوجه مصرف کافئین پنهان هم بود. این کافئین در چای، برخی سوداها و شکلات وجود دارد. لازم به ذکر نیست که بگوییم مصرف نوشیدنی های الکلی تا چه حد مضر است زیرا این موضوعی است که به اثبات رسیده و تاکنون در مورد آن بسیار بحث شده است.
● آیا رژیم غذایی ضد سقط وجود دارد؟
این سوالی است که محققان بسیاری در پی یافتن آن هستند. بررسی ها نشان داده افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز، میوه های تازه، امگا۳ و امگا۶، تخم مرغ، ماهی و مواد لبنی و به طور کل داشتن یک رژیم غذایی متعادل می تواند احتمال سقط را کاهش دهد.